«ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΕΩΠΑΡΚΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ-ΠΥΛΗΣ»
Επιτελική Σύνοψη
Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης που στοχεύει στη βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, με απώτερο σκοπό την ένταξή της στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Το έργο, μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και έργων, αποσκοπεί στη διατήρηση της γεωλογικής κληρονομιάς, την προώθηση του γεωτουρισμού και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.
Το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης περιλαμβάνει μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, προστατευόμενες περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα, σημεία αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, καθώς και μια πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά που αναδεικνύεται μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μουσεία, τις τοπικές τέχνες, και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η γαστρονομία και τα παραδοσιακά προϊόντα εντάσσονται στη στρατηγική του γεωτουρισμού (GEOfood), ενισχύοντας την τοπική οικονομία.
Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο που αποσκοπεί στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μέσω της αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού της πλούτου. Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη του Γεωπάρκου ως πόλου ανάπτυξης, αξιοποιώντας τους γεωλογικούς γεώτοπους, τα σημεία περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, τους θρησκευτικούς χώρους, τα μουσεία και τις παραδοσιακές τέχνες. Η στρατηγική του έργου βασίζεται στη σύνδεση της γεωεκπαίδευσης με τον βιώσιμο τουρισμό και την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας (GEOfood), επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και ενισχύει την τοπική οικονομία.
Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Γεωπάρκου Πύλης – Μετεώρων βασίζεται και οργανώνεται σε επτά βασικούς άξονες προτεραιότητας, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής:
- Προστασία και διατήρηση των γεωλογικών σχηματισμών και της βιοποικιλότητας μέσω έργων όπως η προστασία των σπηλαίων και η αποκατάσταση οικοσυστημάτων.
- Ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω προγραμμάτων γεωεκπαίδευσης, συνεργασίας με σχολεία και πανεπιστήμια και δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου.
- Προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και του γεωτουρισμού με τη δημιουργία υποδομών, όπως μονοπάτια και κέντρα επισκεπτών.
- Βελτίωση της προσβασιμότητας μέσω της ανάπτυξης οδικών δικτύων εξασφαλίζοντας προσβασιμότητα για όλους.
- Ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας μέσω συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς και εφαρμογής τεχνολογιών για την προστασία του περιβάλλοντος.
- Υποστήριξη της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού.
- Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παράδοσης μέσω της ανάδειξης μνημείων, των τοπικών εθίμων και της οργάνωσης ετήσιων εκδηλώσεων.
Οι βασικοί άξονες της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Γεωπάρκου Πύλης – Μετεώρων εστιάζουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ειδικότερα, μέσα από δράσεις όπως η ανάδειξη των γεωλογικών σχηματισμών και των ιστορικών μνημείων, η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το έργο φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή σε έναν ελκυστικό προορισμό τόσο για επισκέπτες όσο και για επενδυτές. Το πλαίσιο αυτό συμπληρώνεται από την προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων (GEOFestivals), οι οποίες συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Γεωπάρκου Πύλης – Μετεώρων θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής ως τουριστικού προορισμού εμπειρίας και περιπέτειας, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής της ταυτότητας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της ένταξης στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.
Δείτε την Επιτελική Σύνοψη της ΟΧΕ εδώ.