Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και το Μουσείο Μανιταριών, σχεδιάζεται η υλοποίηση ετήσιου φεστιβάλ ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων της περιοχής, διάρκειας 10 ημερών. Σημειώνεται ότι στην Καλαμπάκα, διοργανώνεται ετησίως η Γιορτή μανιταριού από τα 2 προαναφερθέντα Μουσεία, διάρκειας 3 ημερών, με σκοπό την προβολή της διατροφικής και θεραπευτικής αξίας των μανιταριών και των οφελών τους στην υγεία, αλλά και την αποκάλυψη νέων γευστικών εμπειριών που προσφέρει η πληθώρα των εδώδιμων άγριων μανιταριών της χώρας μας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διοργανώνονται σεμινάρια μανιταρογνωσίας, συλλογή και ταυτοποίηση μανιταριών, κυνήγι τρούφας, καθώς και συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις για τα παιδιά. Ως αποκορύφωμα της γιορτής, 10-15 σεφ προσφέρουν στους επισκέπτες χιλιάδες μερίδες μανιταριών, τα οποία και μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους. Η Γιορτή Μανιταριού, η οποία αποτελεί κοινωνική προσφορά των Μουσείων και έχει ελεύθερη είσοδο, ελκύοντας χιλιάδες συμμετέχοντες απ’ όλη την Ελλάδα, θα ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αποτελώντας την κορύφωση του.
Οι λοιπές δράσεις του Φεστιβάλ αφορούν στην καταγραφή και ανάδειξη των διαφορετικών ειδών πίτας της τοπικής κουζίνας (χορτόπιτα με άγρια χόρτα, παστός ή πισπιλίτα με Καλαμποκάλευρο, χόρτα και φέτα, κασάτα με ζυμάρι, φέτα και πράσο κ.ά.), έτσι όπως το στοιχείο αυτό νοηματοδοτείται συμβολικά μέσα από το μοίρασμα που προϋποθέτει, καθώς και από τον ρόλο του στις εθιμικές περιστάσεις της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, αφορούν στην καταγραφή και ανάδειξη λοιπών αγροδιατροφικών παραδόσεων της περιοχής, όπως τυροκομικών, αμπελοοινικών, του χαλβά Φαρσάλων κ.ά., και τη διασύνδεσή τους με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα.
Εκτός από τις δράσεις δημοσίου χαρακτήρα που θα συμπεριληφθούν στο Φεστιβάλ με τη συμμετοχή των φορέων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, θα επιδιωχθεί και η τεκμηρίωση των στοιχείων αυτών με τη συνεργασία επιστημόνων, με στόχο την παραγωγή αντίστοιχων έντυπων και ψηφιακών εκδόσεων, που θα καθιστούν προσιτή την καταγραφή τους στο ευρύ κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο.