Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης χαρακτηρίζεται από δασώδη βουνά και λόφους με εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και μοναστήρια χτισμένα στις κορυφές τους. Καλύπτεται από εκτεταμένα πλατύφυλλα φυλλοβόλα δάση (κυρίως δάση βελανιδιάς), θαμνώδεις εκτάσεις, εκτεταμένες καλλιέργειες, λιβάδια και παρόχθια δάση στις κοιλάδες, σχηματίζοντας ένα μοναδικό μωσαϊκό οικοσυστημάτων.
Αυτή η τοποθεσία είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές για αρπακτικά στην Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η συνεχής πρακτική της εκτεταμένης κτηνοτροφίας και των δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης του πρωτογενούς τομέα. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είδη πανίδας του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης είναι η καφέ αρκούδα (Ursus arctos), ο γκρίζος λύκος (Canis Lupus), ο αλπικός αίγαγρος (Rupricapra rupricapra), η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra), ο αιγυπτιακός γύπας (Neophron percnopterus). Όλα αυτά τα άγρια ζώα ζουν ελεύθερα στις ορεινές περιοχές του Γεωπάρκου Μετεώρων – Πύλης και προστατεύονται αυστηρά από το νόμο.
Περισσότερα από 700 είδη φυτών, όπως το Lilium chalcedonicum, το Lilium candidum κ.λπ., αναπτύσσονται στα διάφορα ενδιαιτήματα του Γεωπάρκου. Η σύνθεση και η κατανομή των φυτικών ειδών επηρεάζεται από το κλίμα, τη γεωμορφολογία και τη γεωλογία. Στα ξέφωτα ανάμεσα στα δάση και τα αλπικά χωράφια ευδοκιμούν διάφορα αλπικά φυτά και βότανα, όπως το σαλέπι, η άγρια μέντα, το τσάι, η ρίγανη, οι κρόκοι, οι νάρκισσοι και πολλά άλλα. Αυτά τα φυτά εκπέμπουν ένα μείγμα χαρακτηριστικών αρωμάτων των ορεινών περιοχών. Μεταξύ των σπάνιων, ενδημικών ή απειλούμενων ειδών υπάρχουν μερικά, όπως Seseli parnassicum, Allium parnassicum, Sesleria vaginalis, Allium phthioticum, Barbarea sicula κ.λπ., που είναι δύσκολο να βρεθούν, καθώς είτε αναπτύσσονται σε δύσκολα προσβάσιμες τοποθεσίες είτε η περίοδος ανθοφορίας τους είναι πολύ μικρή.